Borokról

 

Irsai Olivér
Magyar eredetű fajta. Kocsis Pál állította elő a Pozsonyi fehér és Csabagyöngye keresztezésével. Meg is maradt a mi fajtánknak, igazi hungaricum. Az illatos fajták közös jellemzője, -"mintha szőlőfürtbe harapnánk bele"-, intenzív illatú, könnyű száraz bor.

Jól lehűtve gyümölcsös körítésű halakhoz és szárnyasokhoz, valamint ázsiai fűszerekkel készített ételekhez ajánlott fogyasztani.

 

Merlot
Közepesen testes, lágy tónusú, vaníliás, feketeribizlis ízvilágú, bársonyos vörösbor.
Merlot-ból készítik a világ legjobb borait. Ez tény, nem vélemény. Érdemes megkóstolni.

Tengeri halakhoz, zöldséges ételek párjaként valamint friss sajtok mellé ajánlott fogyasztani 16-18C fokon.

 

Cabernet Franc
Nagyon nem magyar fajta, de May Károly és Verne Gyula sem volt az az igazi magyar,
de azt hittük és ez jól állt nekünk. A Cabernet Franc tüzes, Íze a kökény, az erdei szamóca és szilva ízére emlékeztet.

Sült és szószos vörös húsokhoz, szárnyas vadakhoz, vadhúsokhoz, valamint sajtokhoz ajánlott elsősorban. 16 – 17C fokon fogyasztva mutatja meg leginkább értékeit.

 

Cabernet Sauvignon
Világfajta, amelynek párja nincs. A vörösborok királya. Apró, vastag héjú, későn érő bogyók, garantáltan igen nagy mennyiségű színező- és cserzőanyaggal a héjban. Bora sötét, magas tannintartalmú (csersavdús), kiválóan alkalmas tölgyfahordóba való érlelésre. Orrunkkal sokszor a fekete ribizli és a zöldpaprika, a csokoládé illatának a jegyeit fedezhetjük fel benne.

Fiatalon nehéz húsételekhez, éretten nemes vadhoz illik.

 

Olaszrizling
Olasz vagy Francia eredetű fajta, mely csak névrokona a rajnai rizlingnek. Hazánkban szinte minden borvidéken megtalálható. A magyar fajta hatalmas értéke a sokszínűsége.

Ízében mandulás, fogyasztását fehér húsokhoz, halételekhez ajánlott 10-12 °C-ra hűtve.

 

Rosé
A rosé fogyasztás hagyománya külföldön több évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon azonban csak 10-15 éve jelentek meg nagyobb számban a termelők a roséikkal. Fogyasztása előtt nagyon fontos a Rosé hőmérsékletét 7-9 °C fokra hűteni, mert itt bontakozik ki igazán a harmónia.

Ha savasabb struktúrájú étel fogyasztunk ahhoz mérten hasonló erényű bort válasszunk. A Rosé akár "jokerként" is megállja a helyét, amennyiben egy egész étel sor kísérőjeként választjuk. A lényeg, hogy bátran kóstoljunk!

 

Chardonnay
Elsősorban Franciaországban termesztik, de elterjedt az egész világon. Világszerte sokan fogyasztják, így van ez nálunk is. E szőlőfajtából lehet a legtöbb borfajtát előállítani, ebből készítik a champagne-i pezsgőt is. A karakteres, férfias, minerális jegyek mellett a finom savak és telt gyümölcsízek dominálnak.

Halételekhez, sültekhez vagy akár önmagában is kiválóan fogyasztható. Szervírozás: 10-14°C.

 

Portugieser
Selymesen lágy vörös bor, ahol a hangsúly a gyümölcsösségen van. Piros bogyós gyümölcsöket idéző világa csöppnyi fűszerességgel egészül ki. A Portugieser könnyed bor, amit 12-13 °C-on. akár mindennap is fogyaszthatunk.

 

Cuvée
Két, esetenként többfajta must vagy bor adott célú összekeverésével készült minőségi vagy különleges minőségű bor – ebben az értelemben a küvé a házasítás szinonimája. A házasítás célja az egységes minőség elérése. A házasított borok harmonikusan kiegészítik egymást.

 

Szürkebarát
Franciaországból származik, ahol pinot gris-ként ismerik. Egyesíti magában az illatos és aromákban gazdag borok legjobb tulajdonságait. Őszibarackra emlékeztető ízű, a vadvirágos rét könnyű illatát idéző bor. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 C.

 

Tokaji Furmint
Száraz minőségi fehér bor, világos színű, elegáns illatú, harmonikus ízű. Fogyasztása 10-12 °C-on ajánlott.

Előételekhez, szárnyasokhoz, halakhoz ajánljuk. A mindennapok bora.

 

Kövidinka
Edzett alföldi fajta, kunsági bor. Alapvetően egy nagyon friss, üde, igazi nyári bor, az enyhe parfümösség miatt fröccsnek is kiváló – aki nem szereti az Irsait, valami kevésbé illatost keres, annak jól behűtve kiváló választás.

 

Cserszegi Fűszeres
Tükrös, halvány szalmasárga színű. Finom muskotályos, gyümölcsös ízjegyek, elegáns,visszafogott virágos illat. A jó savszerkezet üde friss jelleget ad a bornak. Könnyű, lendületes jó ivású, ehhez illő alkohollal rendelkezik. 10-12 °C- on fogyasszuk.

 

Rajnai Rizling
Érett szőlő, sárgabarack íze, gyönyörű savszerkezet mellett kis természetes cukor. A fehér kedvenc.

Bátran ajánlható előételek mellé, salátákhoz, spárgával készült körethez, tengeri halakhoz, mindemellett könnyebb nyári ételekkel is harmonizál.10-12 °C- on fogyasszuk.

 

Sauvignon Blanc
A Loire-völgyéből származik Franciaországból, de mára már szinte minden bortermelő országban megtalálható a világon.Mindenféle pikáns szósszal megfejelt fehér húshoz és tengeri herkentyűhöz illik. Halhoz meg pláne, pisztránghoz például. jól lehűtve, 9-10 C°-on.

 

Kadarka
Ki ne hallott volna már a híres budai (Tabán), csongrádi, kiskőrösi, soltvadkerti, szekszárdi, vaskúti, mogyoródi és villányi kadarka borokról, vagy az Egri és a Szekszárdi Bikavérről, melyek egyik alkotója a kadarka ma is. A fajta nem magyar eredetű, mégis ma már, mint hungaricum éli reneszánszát. A bor világosabb színű, lágy, bársonyos vörösbor, amelyben dominál a szőlő elsődleges gyümölcsillat.16-18˚C fok hőmérsékleten javasoljuk fogyasztani.

Ez az oldal a látogatói élmény javítása érdekében sütiket használ, melyet ön kattintásával fogad el.